Avatar
Wim Huysser

Edge – Een stap vooruit?

Met Windows 10 in het vooruitzicht komt er ook een grote verandering voor het weblandschap. Microsoft besliste namelijk om Internet Explorer aan de kant te schuiven in deze nieuwe iteratie van het besturingssysteem. Uiteraard werd er gezorgd voor een opvolger. Vaarwel Internet Explorer, maak plaats voor Edge.

Onder de motorkap

Edge steunt nog steeds op de kern van Internet Explorer maar Microsoft heeft inmiddels meer dan 220.000 regels oude code weggesneden. Maar er zijn niet enkel zaken verwijderd, er is ook ruimte gemaakt voor 4200 nieuwe functionaliteiten.

De kans is echter reëel dat de gewone gebruiker dit nooit opmerkt.  Toch is het voor de toekomst van het web heel belangrijk dat dit nu gebeurd is. Het geeft ons namelijk meer vrijheid, waardoor het eenvoudiger wordt om geavanceerde functies te gebruiken zonder dat het ons veel meer tijd kost om rekening te houden met verouderde browsers.

Een moderne, veiligere en snellere Edge kan Microsoft helpen bij het terugwinnen van gebruikers en de reputatieschade herstellen. Na de introductie van Internet Explorer 6 in 2001 heeft het bedrijf de browser jaren laten wegkwijnen, sindsdien is het bezig geweest om te proberen Firefox, Safari en Chrome bij te houden.

Bagage dumpen

Door al deze verouderde code weg te snijden hoopt Microsoft van Edge een snellere browser te maken, die beter reageert. De kans dat ontwikkelaars de nieuwe browser omarmen is groot. Het lijkt er op dat Microsoft hiermee heel wat ‘standaard’ functionaliteit die IE mist wil ondersteunen en heel wat functionaliteit die het reeds bezat wil ‘standaardiseren’.

De realiteit

De toekomst zal echter moeten uitwijzen of mensen rap genoeg zullen overschakelen naar Edge. Men heeft namelijk Windows 10 nodig om deze browser te kunnen gebruiken. Nu lijkt Microsoft er wel alles aan te doen om iedereen te laten overschakelen van oudere versies van het besturingssysteem naar Windows 10. Dit wil men onder andere bereiken door gebruikers van Windows 7 en 8 gratis toegang te geven tot Windows 10, en dit gedurende het eerste jaar.

In het beste geval laat iedereen Internet Explorer achter zich en levert dit een mooier weblandschap op waar cross-browser programmeren een heel stuk eenvoudiger is. Aan de andere kant kan het ook extra ballast opleveren. Als er niet genoeg mensen overstappen moeten we binnenkort rekening houden met zowel Internet Explorer als Edge. In het begin zal dit zeker het geval zijn, maar hoe lang?